Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Χιουνκιάρ Μπεγιαντί (Hűnkir Beğendi)

ΥΛΙΚΑ
400γρ. μοσχάρι σε μικρά κομματάκια (τας κεμπαπ)
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ντομάτας (πουμαρό – σε κομματάκια)
2 ποτήρια του νερού κρεατόζουμο (μπορούμε και Knor)

4 μελιτζάνες φλάσκες
1 Λεμόνι
2 ποτήρια μπεσαμέλ
(1/2 γάλα – 2 κουταλιές αλεύρι – 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο)
2 ποτήρια του νερού Κασέρι τριμμένο
2 ποτήρια του νερού ρεγγάτο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
Αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Παίρνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε στις 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το μοσχαράκι και το σοτάρουμε επίσης μέχρι και αυτό να πάρει χρώμα, βάζουμε το κρεατόζουμο την σάλτσα αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε και τα ψήνουμε μέχρι να τραβήξει τα ζουμιά του.

Ψήνουμε της Μελιτζάνες σε μάτι η σε γκαζάκι έως ότου καεί η φλούδα, της αφήνουμε να κρυώσουν, μετά της ξεφλουδίζουμε και της βάζουμε σε ένα μπολ με το ζουμί ενός λεμονιού (ο λόγος είναι για να μην μαυρίσει η μελιτζάνα).

Σε μία άλλη κατσαρόλα φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο και το αλεύρι και το ψήνουμε μέχρι να ξανθίσει έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα με προσοχή για να μην σβολιάσει. Εφόσον είναι έτοιμη η μπεσαμέλ μας χαμηλώνουμε την φωτιά μας και προσθέτουμε μέσα σε αυτή την μελιτζάνα μας την λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι να την κάνουμε πουρέ, σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα μας, όλα τα τυριά αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε πολύ καλά.

Το Χιουνκιάρ Μπεγιαντί είναι έτοιμο για το σερβίρισμα σε ένα μεγάλο πιάτο βάζουμε την μελιτζάνα (χιουνκιάρ) που ετοιμάσαμε στο κέντρο και στο κέντρο αυτού προσθέτουμε το κρέας μας (τας κεμπάπ) στην μισή ποσότητα, για γαρνιτούρα μπορούμε προαιρετικά να βάλουμε ένα κλωναράκι μαϊντανό στην κορυφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου